divendres, d’abril 04, 2014

Yakov G. Sinai, premi Abel de matemàtiques 2014

Com vostè ja s'haurà assabentat a causa de l'allau informatiu en tots els mitjans sobre la notícia en qüestió, el matemàtic rus Yakov G. Sinai, de 78 anys, ha estat guardonat amb el premi Abel 2014. L'Acadèmia Noruega de Ciències i Lletres ha atorgat el premi a aquest catedràtic de la Universitat de Princeton (EUA), de l'Institut Landau de Física Teòrica i membre de l'Acadèmia de Ciències Russa "per les seues contribucions fonamentals als sistemes dinàmics, la teoria ergòdica i la física matemàtica".

Sinai ja havia aconseguit anteriorment la Medalla Boltzmann l'any 1986, el Premi Dannie Heineman l'any 1989, la Medalla Dirac el 1992, el Premi Nemmers el 2002 i el Wolf de Matemàtiques el 1997. Vaige... que tampoc li ve de nou. Pot dedicar part del seu temps a comparar el palmarès d'aquest senyor amb el de qualsevol concursant de Mujeres, Hombres y Viceversa. Més que res com a curiositat, sap?

Però bé, i què és això dels sistemes dinàmics? Des del s.XVIII els matemàtics, que són gent que fa coses rares, utilitzen unes equacions anomenades diferencials (equacions on la incògnita no és un número sinó una funció) per explicar fenomens naturals i intentar predir la seua evolució. Moltes equacions incorporen processos estocàstics (esdeveniments temporals amb un determinat grau d'aleatorietat) per modelar factors desconeguts i aparentment aleatoris que actuen sobre aquesta evolució. Em segueixen de moment?
Les aplicacions de tot això són múltiples: l'estudi del moviment dels planetes, els corrents oceànics, els senyals sísmics, senyals de telecomunicacions, les taques solars, les evolucions de la borsa, les dinàmiques de població, electrocardiogrames...
Alguns dels sistemes dinàmics que regulen tots aquests esdeveniments poden ser previstos amb gran precisió, però altres semblen evolucionar de forma caòtica i indescriptible. Aquí segur que pensarà en la previsió meteorològica, no? Exactament! també és un sistema dinàmic. Qui li hauria de dir que cada cop que xerra del temps a l'ascensor amb un veí vostè està parlant de matemàtiques?

Yakov Sinai ha realitzat gran aportacions en aquests camps gràcies als seus treballs en teoria ergòdica, que estudia la tendència d'un sistema dinàmic a explorar tots els estats disponibles. Potser la seua principal aportació fou l'invariant d'entropia de Kolmogorov-Sinai. Juntament amb Ruelle i Bowen descobrí la mesura SRB, que estudia un dels sistemes dinàmics més famosos i que més mal de caps porten als enginyers avui en dia: les turbulències. O el famós billar de Sinai, una regió de l'espai on s'estudien moviments sense fricció.

Si s'ha quedat amb ganes de saber més coses pot llegir:
- La notícia en el web de l'agència SINC.
- L'anunci al web oficial del Premi Abel.
- Article a la revista NAture News.

I amb això crec que ja té una mica per on començar.
De res!