diumenge, de maig 19, 2013

Durant l'Assemblea... (2)

Continuem avui (dia que serà un diumenge històric pel Lleida Esportiu) ja desperts i esmorzats amb unes torradetes de paté fet a Estamariu, amb el resum del que fou la 1a Assemblea d'abonats del club.

A l'article anterior ens vam quedar amb el resum que ens feia l'Albert Esteve sobre la temporada 2011-2012 i ara mos tocaria atacar el punt 3 de l'ordre del dia que és el balanç de la temporada 2012-2013.

Som-hi doncs...
  • Balanç de la temporada 2012-2013.
    • La temporada comença amb l'afer Emili Vicente. El president ens explica que la decisió fou purament econòmica ja que no es podia assumir econòmicament l'estructura que demanava l'entrenador. La relació amb l'Emili és molt bona i no hi ha cap conflicte a nivell personal amb l'actual Junta.
    • Es canvia la filosofia de contractar jugadors. Es demanen que es comprometin a 2 anys amb un 60% de sou fix i un 40% de variable segons objectius de grup i personals.
    • Es redueix el pressupost de la temporada passada amb un esborrany inicial de 860.000 €.
    • Es reconeix des de la Junta que la comunicació i l'intercanvi d'informació amb el soci abonat ha estat escassa, sobretot per motius de feina i d'organització dins del club.
    • Enguany hi ha 2014 (ojo el número de moda a Catalunya) socis i 708 acreditacions de la base.
    • I per acabar el balanç de la temporada posa èmfasi amb el tema econòmic: "si no hi ha ingressos no hi ha projectes". Remarca que la despesa es va fent segons es van tenint els ingressos consolidats i ja avisa als abonats que pel playoff s'haurà de pagar entrada. Acaba fent una crida a la ciutat pel juliol de la propera temporada perquè s'aboqui amb el club que porta el nom de Lleida per tot arreu.
  • Pren la paraula també el David Freixes de l'àrea social que valora molt positivament l'augment d'abonats experimentat aquesta temporada i diu que el projecte que ells presenten és un projecte "sòlid".
  • I amb això que ens ha ocupat una mica més d'una hora arribem al torn de precs i preguntes per part dels assistents.
    • Una primera intervenció exposa que els crits d'alguns "brètols" al camp donen una mala imatge i comenta el fet que els fills de socis no puguin entrar gratuïtament al camp. Des de la Junta se li respon que durant els 3 primers mesos és gratuït el carnet infantil i que cal valorar el fet que un pare es senti orgullós de fer soci el seu fill. (I aquí vull fer un comentari personal d'aquests dos article dient que a mi se'm cau la baba quan el meu fill entra al camp superil·lusionat amb el seu carnet del Lleida)
    • Un altre soci exposa que el problema de la poca assistència al Camp d'Esports no és culpa ni del fred ni de l'horari, la culpa és del futbol televisat. L'Óscar Serramia de l'àrea social li dóna la raó però cal continuar lluitant contra aquest factor extern.
    • Es comenta des d'un punt de vista esportiu que de cara l'any vinent cal mantenir la base de l'equip perquè està demostrat que fer molts canvis no funciona. El director esportiu Jordi Esteve comenta una mica el tema de la plantilla i de la situació contractual.
    • Un soci pregunta el perquè del canvi del grup III al II de la 2aB. El president explica que fou la RFEF qui ho va proposà juntament amb el Teruel i el Saragossa B.
    • Es pregunta si hi ha diners per afrontar l'ascens. Es contesta que estructura de club n'hi ha per estar a 2aA però que si hi ha un ascens cal ser conscients que cal doblar el pressupost i que això suposa augments de preus d'abonaments i d'entrades.
    • Pregunten els casos de Saife i de Genís Soldevilla, i Jordi Esteve contesta que fou per decisió tècnica ja que l'entrenador va dir que no tindrien minuts.
    • Un membre de la penya És un Sentiment demana una valoració de la tasca de les penyes del club. Contesta l'Óscar Serramia dient que és molt bo tenir molta gent jove al camp agrupada en penyes i que el club els facilitarà tot el que convingui però els demana positivisme a canvi.
    • Un soci demana perquè als estauts hi figura el domicili social en un local de Rovira Roure. L'Albert Esteve diu que és on té un despatx de la seua propietat i que es va posar aquella adreça de forma provisional i que ara ja està canviat a Dr Fleming.
    • Es fa una reflexió del paper de la premsa dient que cal que els mitjans potents donin mes informació al Lleida, que no pot ser que no surtim en portada el dia que es juga contra l'Eibar o l'Alabès. (I aquí també hi poso la meua... ahir molt pocs mitjans a l'assemblea... després mos queixem del tracte que ens donen a TV3 o a l'Sport i a Lleida molts passen de naltres).
    • Es pregunta per què els packs d'entrades i ofertes no es poden adquirir el diumenge del dia de partit. Des de la Junta es contesta que és per evitar que els aficionats rivals es beneficiïn d'aquests descomptes.
    • Un soci demana el resultat econòmic d'aquesta temporada. La temporada no està acabada però es diu que els ingressos ja superen en 100.000 € els previstos a començament de temporada.
    • Es pregunta quin és le benefici que rep el Lleida Esportiu pel fet que la Copa Catalunya es jugui al Camp d'Esports. Hi ha un benefici econòmic i un d'imatge de la ciutat.
    • Als estatuts es parla d'una possible secció de futbol sala. Per temes personals ja que alguns de l'equip directiu són exjugadors es va posar i d'aquesta manera hi ha la porta oberta a crear-lo.
    • Es demana que la informació sobre els partits arribi a la màxima quantitat de gent possible a través de cartells en bars i per la ciutat.
    • I una última intervenció demana que s'expliqui el tema dels avals. El president ens diu que van fer una val de 600.000 € corresponent a 200.000 per temporada durant aquest 3 anys i que acaba el 30 de juny de 2014. I ara cal començar a estudiar què cal fer després.
A quarts de dos acabem el que és l'acte protocolari i se'ns convida a sortir al pati exterior de la Casa de les Voltes a fer un petit refrigeri i una foto de grup dels assistents. Allà la majoria aprofita per contactar personalment amb l'equip directiu i petem la xerrada. Un moment molt bonic, la veritat.

I més o menys la cosa va anar així... demano disculpes si m'he descuidat alguna cosa o alguna dada numèrica l'he anotat malament però la meua velocitat amb el bolígraf no és la mateixa que té per exemple el Xavier Madrona que el tenia al meu costat i que veia que escrivia a raó de 500 paraules per segon...

I aquesta tarde al Camp d'Esports perquè #LleidaNoEsRendeix . Poca broma.



Durant l'assemblea... (1)

Ha estat un bon dia per fer una assemblea. Ens hem despertat amb núvols al cel de Lleida i força frescota. No, no és cap contradicció. Un 18 de maig si haguéssim estat a 25 graus mig Lleida ja la pot buscar a Cambrils i l'altra meitat a Torredembarra, fins i tot la climatologia ens ha jugat a favor.

I jugar a favor vol dir que hi ha hagut una bona assitència. Conto que deviem rondar una setantena d'abonats a la Canonja de la Seu Vella, això representa un 5,8% més o menys del total d'abonats amb dret d'assistència. Sí, el percentatge és ridícul però els que estàvem acostumats a assistir a les Juntes Generals d'Accionistes de la Unió Esportiva Lleida, veure aquesta quantitat de gent és com per fer festa major.

Minuts abans de les 10:30 ja creuava la Porta dels Lleons d'entrada al recinte monumental més impressionant de Catalunya (i que ningú m'ho discuteixi!) i la primera sorpresa ha estat que hi havia cua a l'entrada per presentar les credencials per poder participar a l'assemblea. Escolti'm bé... cua per anar a una reunió del Lleida. Un cop a dins, la sala estava força plena, ni la millor de les expectatives que teníem abarcava aquesta opció. I una altra dada molt important pel nostre futur, hi havia molta gent jove. Recordo que a les reunions d'accionistes de la Unió les sales estaven plenes de padrins que feia l'efecte que hi anaven com quan van a mirar obres. I entre els abonats assistents... només una senyora. Li hauran de fer un homenatge.

L'acte ha començat a les 11:00 amb una breu presentació del director del Consorci de la Seu Vella, el Pep Tort animant-nos a pujar més sovint a la Seu Vella. Segur que té raó, conec un gran nombre de lleidatans que van descobrir la Seu gràcies a la Sibil·la

Seguidament, el periodista d'Ona FM Íñigo Blanco, vinculat en la comunicació del club presenta l'ordre del dia de l'assemblea en l'aspecte formal.

I a continuació durant una hora ben bona el plat fort i esperat per la majoria dels assistents, el president Albert Esteve ens explica tot allò que portàvem esperant sentir des de que el seu equip va agafar el club. Déu n'hi do quina xarrera! Però feia falta. Ho intentaré resumir, però a priori ja aviso que no sé si me'n sortiré.
  • Comença amb un compromís de realitzar una assemblea informativa de socis cada any en aquestes dates d'abril o maig.
  • Explica l'adjudicació de la unitat productiva de la Unió Esportiva Lleida amb tot detall (si més no amb molts més detalls dels que coneixíem la majoria dels d'allà presents):
    • S'interessa per l'estat del club a nivell econòmic
    • Parla amb jugadors i cos tècnic
    • Pren compromís amb els espònsors ja existents: Ramon Soler, Paco Monzón, San Miguel, Cobega...
    • Es troben una estructura del departament laboral no esportiu a juny de 2011 de 918.000 €  (ni el Manchester United!!!) amb sous i salaris.
    • Van posar el nom de Lleida Esportiu Terraferma perquè el nom de Lleida Esportiu ja estava agafat al registre (m'agradaria saber qui són els Lleida Esportiu...) i van fer el club de la manera que el van fer, amb uns socis perquè no havia temps de fer una SAD. El Sisco Pujol plega per discrepàncies amb el model de club i l'Albert Esteve pren la presidència.
    • El 29 de juny de 2012 s'adjudica la unitat productiva al grup de l'Annabel Junyent però en no presentar els avals es queda sense i com el grup directiu actual havia fet una reserva finalmant se l'adjudiquen ells. (És molt complicat resumir això)
    • El 22 de juliol l'alcalde fa l'entrega de claus i el 25 comença a funcionar el club, a menys d'un mes de començar la temporada. Les primeres gestions foren els els àmbits del funcionament intern, de les relacions amb els proveïdors, del funcionament federatiu i del protocol institucional.
    • I en aquell moment es creen les àrees de treball que encara avui funciones: àrea social, àrea econòmica, àrea esportiva, àrea jurídica, àrea de comunicació... ja aviso que no sé si els noms són exactament aquestos i no he pogut apuntar tots els responsables perquè el boli m'anava a ratos. Es feu una reestructuració del departament laboral arribant a acords amb tots els treballadors, de la imatge coorporativa del club i s'arriben a nous acords amb empreses per intercanvis.
  • I comença la temporada 2011-2012.
    • La temporada 2010-2011 el club va acabar amb una despesa de 2.000.000 € i el primer pressupost que va fer el nou grup fou de la meitat... i es va aconseguir complir-lo.
    • Dins l'àmbit social hi havia 1843 abonats i 727 credencials de la base.
    • Comenta la problemàtica que va haver al desembre dels casos Canario i Ballesteros com una problemàtica del grup a causa de la seua poca motivació. Reconeix l'error en la forma  com es va actuar.
    • El president es lamenta de la manca d'instal·lacions del club i que per això no pot fer evolcionar el futbol base, que ell considera un objectiu prioritari.
... i acaba la temporada 2011-2012 i com que són quarts d'una de la matinada i a casa meua hi ha nens petits que els diuemnges al matí no saben d'horaris plego momentàniam,ent i demà faig la continuació. 

divendres, de maig 17, 2013

Abans de l’assemblea

Amb aquest article me proposo fer una trilogia d’articles (si el temps i la prèvia de l’Aplec m’ho permet) sobre l’esperada assemblea d’abonats del Lleida Esportiu.

Tot i que qui ha passat més a la història (de forma involuntària) per culpa d’aquesta assemblea ha estat l’humil servidor de vostès que es dedica a escriure coses inintel·ligibles en aquest bloc, no vaig ser jo qui va començar a moure lo sarau aquest.  De la necessitat que teníem els abonats de fer una assemblea informativa ja se’n deien coses la temporada passada... se’n deien... i ja està. Les coses funcionen per la llei d’inèrcia, queixa amunt i queixa avall, però ja ens va bé tot.  Calia, doncs, que algú comencés a remenar el tema, i aquest algú va ser l’ilergeta David Berdié.

El David va contactar amb mi per plantejar-me el tema de l’assemblea i moure una mica el cotarro. Estem parlant de començaments de gener. Evidentment me va semblar perfecte però primer potser calia revisar els estatuts del club per veure com estava reglamentat tot això. El David va contactar amb el club per veure si li podien facilitar els estatuts i com la resposta fou la mateixa que quan la Generalitat demana quartos a Madrid, gràcies als seus coneixements jurídics els aconseguí per una altra banda.

Un cop llegits i rellegits els estatuts, cosa que per un de ciències és més complicat que seguir un monòleg del José Antich, vam comprovar que el club no tenia cap obligació de fer una assemblea d’abonats. Però bé, que no estiguin obligats a fer-la no vol dir que estiguin obligats a no fer-la, sinó que si hi ha bona voluntat es pot fer.

Ja sabem com és Lleida, si no coneixes algú segur que coneixes algú que sí el coneix (la teoria matemàtica dels 6 graus de separació es redueix només a 2). I esclar, de manera molt fàcil es generen rumors i històries a vegades creïbles i a vegades completament rocambolesques. Com ens donava la sensació que hi havia un hermetisme comunicatiu molt fort des de dins del club vam prendre la decisió de començar a reclamar l’assemblea. Per aquelles mateixes dates el Fran Cortijo també va contactar amb mi i fou qui tingué la idea de crear el perfil de twitter @VolemAssemblea i crear un hashtag per fer una campanya reclamant-la. Així el diumenge 20 de gener a les 12:00 vam fer una mobilització tuitera amb tota la bona intenció del món.

A partir d’aquí la premsa es va començar a interessar, els primers van ser el Daniel Badia i el José Carlos Monge, i després el Carles Castelló i l’Albert Escuer. Als dos primers els agraeixo el suport, tracte i ànim que m’han donat en tot el procés; al Carles que m’hagi fet famós fent-me sortir per la tele el dia que portava la camisa més hortera de totes les que tinc i a l’Albert la possibilitat d'assistir a les divertides estones de la tertúlia d’UA1 quan puc anar-hi. Del que sí que vaig adonar-me és que a Lleida devem anar molt mancats de notícies esportives... marededéu quina setmana més frenètica!

Immediatament la cap de premsa del club es a posar en contacte amb mi i vam quedar el dissabte 2 de febrer amb l’Albert Esteve per una primera reunió per intercanviar impressions sobre el tema aquest. Durant aquests mesos hem fet unes 4 o 5 trobades en les quals el David i jo hem intercanviat opinions i li hem exposat el nostre punt de vista sobre què ha de ser aquesta assemblea i, aprofitant l'avinentsesa, també sobre el club.

Cal dir que el tracte rebut per part del president ha estat excel·lent i cordial. En tot moment s’ha mostrat obert a escoltar-nos i no ens ha posat cap impediment a les nostres propostes. 

Personalment aquesta assemblea l’hagués fet abans, però bé, en el fet que s’hagi aconseguit fer-la ja estem satisfets. El lloc escollit per dur-la a terme em sembla idoni, portar el Lleida a la Seu Vella i lo Castell al Lleida. El club ha de formar part de manera intrínseca de la ciutat.

Només vull remarcar un aspecte que caldria millorar de la preparació de l’assemblea, i és que crec que no s’ha informat ni publicitat tal i com nosaltres haguéssim volgut. Sí que és cert que es va fer una roda de premsa especial per això (crec que se n’haurien de més, com també crec que els diaris haurien de dedicar molta més atenció al Lleida i currar-se les informacions) i a les xarxes socials s’ha anat fent... si que és veritat que suposo que la Junta a dia d’avui deu tenir coses més importants al cap des d’un punt de vista del vessant esportiu... però no costava res informar via megafonia, via marcador, via futlletons el dia del partit de l’Éibar al Camp d’Esports.

Doncs res més, que al final l’escrit m’ha quedat massa llarg i seriós. Dissabte sabrem quants realment estem interessat per la situació econòmica, social, projectes i futur del club... 50? 100? Dissabte a partir de les 10:30 ho esbrinarem... però serem poquets...  Moltes gràcies a tots els que ens heu ajudat i moltes gràcies a tots aquells que des del club ho han fet possible. 

#LleidaNoEsRendeix